De 5 nationale parken van Montenegro

Adembenemend, maar soms ook angstaanjagend

Montenegro telt vijf nationale parken (Biogradska Gora, Durmitor, Lovcen, Prokletije, Skadarsko Jezero) die alle een bezoek meer dan waard zijn. Omdat ze alle vijf uniek zijn, moeten ze echt op je ‘must see’ lijstje komen.

Misschien verblijf je voor een korte periode in Montenegro en ondanks de steile bergwanden, angstaanjagende afgronden en onherbergzame gebieden die je tegen zult komen moet je toch alle vijf nationale parken gezien hebben.

Nationaal park Skadarsko Jezero

Een vogelparadijs voor vogelspotters. Zeker in het broedseizoen. Het beste startpunt in dit park is Virpazar waar je een boottour neemt en vanaf Skadarsko Jezero de vogels spot. Adelaars, ibissen, roerdompen, reigers, grasmussen, eenden, pelikanen, uilen en gorzen zijn één van de 290 diersoorten die je tegen kunt komen. In het winterseizoen overleven hier zo een 200.000 vogels.

Nationaal park Prokletije

Volgens vele bezoekers is nationaal park Prokletije Montenegro’s mooiste park. Een nog vrij onontdekt gebied dat nog het meest op de Alpen lijkt. Met hoge bergtoppen tot wel 2.528 meter, wat direct het hoogste punt van Montenegro is. Prachtige groene valleien overheersen het landschap met op de achtergrond machtige bergen.

Nationaal park Durmitor

Nationaal park Durmitor is sinds 1980 onderdeel van UNESCO’s Werelderfgoed. Het bestaat voornamelijk uit bergen en valleien en wordt omringd door twee canyons, Tara en Piva. Het heeft 27 bergtoppen die hoger zijn dan 2.200 meter. Er leven hier diverse soorten planten en dieren. In de winterperiode kun je hier goed skiën.

Nationaal park Lovcen

Het park wordt gedomineerd door de vele bergtoppen, waarvan de hoogste 1.657 meter rijkt. Maak de klim naar de top van Njegos Mausoleum voor een grandioos 360° graden uitzicht over het nationaal park. Bezoek in het park de twee dorpjes Ivanova korita en Njegusi voor een traditionele Montenegrijnse maaltijd en sfeer.

Nationaal park Biogradska Gora

Bergen, meren en eeuwenoude bossen. Dat is Biogradska Gora. Het bos is één van de laatste drie overgebleven oerbossen van Europa. Met 2.000 verschillende soorten planten en bomen wordt dit bos al sinds 1878 beschermd. Rijk aan diverse vogelsoorten, zoals adelaars, uilen, spechten, lijsters, leeuweriken, nachtegalen, meesen, gorzen en patrijzen.

Reageer via Facebook

reacties

Attention: please select an email list or enter a custom form code to show an email form here!

Reageer op dit artikel